Op de Afsluitdijk komt een nieuw transformatorgebouw met een bijzondere gevel, waarop windenergie is af te ‘lezen’. Dat meldt Duurzaambedrijfsleven.nl.

Het transformatorgebouw beschikt over 17.000 bewegende plaatjes van aluminium in verschillende tinten die samen de kinetische gebouwgevel vormen.

De plaatjes op de gevel openen verder naarmate het harder waait en laten zo meer lucht door, meldt Olivier + Partners > Architecten. Bij iedere windvlaag ontstaan er rimpelingen over de gevel, waardoor de energie die de wind opwekt afleesbaar wordt in het gebouw. Daarnaast krijgt het gebouw een groendak dat vogels kunnen gebruiken als rustplek.

Het transformatorhuis is onderdeel van het Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk, gemaakt door Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Paul de Ruiter Architects in opdracht van Rijkswaterstaat. Met dit plan hebben de architecten een integraal ontwerp gemaakt om de monumentale waarde van de dijk te versterken door de noodzakelijke dijkverzwaring te combineren met de versterking van ecologie, toerisme en duurzaamheid. Zo zeggen de architecten het waterbouwkundige icoon van Nederland te behouden.

Aan de Afsluitdijk komt een terras, waar toeristen over het water kunnen uitkijken. Foto: Paul de Ruiter Architects Aan de Afsluitdijk komt een terras, waar toeristen over het water kunnen uitkijken. Foto: Paul de Ruiter Architects

Zo CO2-neutraal mogelijk

De Afsluitdijk heeft een lengte van 32 kilometer en bestaat uit een uniforme dijk van 25 kilometer en vijf grote knooppunten met havens en sluizen. In samenwerking met Feddes/Olthof Landschapsarchitecten heeft Paul de Ruiter Architects een richtlijn ontworpen om ecologische innovaties aan de uiteinden van de dam te stimuleren.

Zo krijgt de Breezanddijk een nieuwe inrichting, waarin ontwikkelaars van duurzame toepassingen hun innovaties kunnen testen. Daarnaast zeggen de architecten de versterking van de Afsluitdijk zo CO2-neutraal mogelijk uit te voeren en implementaties en transport voor de opwekking van duurzame energie op de Afsluitdijk aan te moedigen.

Foto: Paul de Ruiter Architects Foto: Paul de Ruiter Architects

Vismigratierivier

Behalve voor het duurzaamheidseiland moet de Afsluitdijk ook plaatsmaken voor een zes kilometer lange vismigratierivier, waardoor het voor vissen gemakkelijker wordt om heen en weer te zwemmen tussen zoet en zout water. Volgens de berekeningen van het onderzoekscentrum Imares van Wageningen Universiteit kunnen enkele miljoenen trekvissen gebruikmaken van de rivier.

Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden in 2017, waarna de Afsluitdijk in 2021 wordt opgeleverd.

Hoe onder meer de vismigratierivier (onderin het midden) eruit moet komen te zien. Foto: Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk Hoe onder meer de vismigratierivier (onderin het midden) eruit moet komen te zien. Foto: Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl:

Start-up maakt zelfverwarmende jassen zonder dons

‘Meer Nederlanders kopen producten vanwege milieuredenen’

Bristol streeft naar een groene, CO2-neutrale stad

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl